Från:                                Stiftelsen Tryggare Sverige <hello@mynewsdesk.com>

Skickat:                           den 29 juni 2015 06:54

Till:                                  ordforande@es-namndeman.se

Ämne:                             Ny studie: Våldtäkt - en kartläggning av rättsväsendets (o)förmåga

 

 

Kan du inte läsa mailet? Visa det i din webbläsare.

Stiftelsen Tryggare Sverige

 

Ny studie: Våldtäkt - en kartläggning av rättsväsendets (o)förmåga

Stiftelsen Tryggare Sverige - 2015-06-29 06:53 CEST

Knappt två av tio anmälningar om våldtäkt klaras upp och det är stora geografiska skillnader. Det framgår av en ny studie från tankesmedjan Tryggare Sverige och Föreningen Tillsammans.

I juni 2013 träffade 23-åriga Emma en kille på krogen i centrala Stockholm. Han var snygg, rolig och smart. Emma anade därför inte oråd när han frågade om de skulle gå ut och röka. Det hela slutade med att mannen våldtog Emma i ett buskage i närheten av krogen. Emma anmälde händelsen till polisen redan samma kväll, men trots att hon kunde peka ut gärningsmannen och trots teknisk bevisning lades utredningen ned med motiveringen att ”brott kan ej styrkas”.

Fallet är dessvärre inte unikt. Varje år anmäls cirka 20 000 sexualbrott i Sverige, varav drygt 6 300 rubriceras som våldtäkt.

En ny studie från Tankesmedjan Tryggare Sverige och Föreningen Tillsammans visar att få av dessa klaras upp.

- Av de sammanlagt 31 619 våldtäkter som anmäldes under perioden 2010-2014 klarades endast 6 235 upp i den meningen att en gärningsperson kunde knytas till brottet. Det motsvarar en personuppklaring på 20 procent under den gångna femårsperioden, säger personsäkerhetsexperten Peter Strandell (Tryggare Sverige).

Resultaten visar också på stora geografiska skillnader. 

- I Västernorrland är personuppklaringen 41 procent, medan den i Västerbotten är endast 9 procent. Detta innebär att fyra gånger fler brott klarades upp i Västernorrland jämfört med i Västerbotten, säger Peter Strandell.

Detta föranleder frågan om polis och åklagare har den förmåga i form av resurser, utbildning, kompetens, organisation, chefskap etc., som krävs för att kunna utreda denna typ av brott. Avsätts tillräckliga resurser? Har personalen rätt kompetens? Är utredningsarbetet rätt organiserat? Finns ett tydligt chefskap?

- Resultaten visar att till skillnad från t.ex. Försvarsmakten har frågor om vilken förmåga som krävs och vilken förmåga som finns, inte diskuterats inom rättsväsendet när det gäller utredningar om våldtäkter, säger generalsekreterare Magnus Lindgren (Tryggare Sverige).

Även om frågor som rör våldtäkter har varit på den politiska dagordningen sedan slutet av 1970-talet är det i stor utsträckning fortfarande samma problem som fortfarande diskuteras.

- En förutsättning för att Emma och andra personer som utsatts för våldtäkt ska få sina brott uppklarade är därför att polis och åklagare en gång för alla klarar ut vilken förmåga som krävs och vilken förmåga som egentligen finns för att utreda dessa brott. Vi föreslår därför att inrikesminister Anders Ygeman omgående tillsätter en oberoende expertkommission för att, en gång för alla, klara ut dessa frågor, fortsätter Magnus Lindgren.

Studien ”Våldtäkt - en kartläggning av rättsväsendets (o)förmåga” kommer att diskuteras vid ett seminarium i Visby den 29 juli, kl 09:00-10:30 på Högskolan Gotland, Sal F14, med bland andra vice chefsåklagare Anneli Hanström (City åklagarkammare), ordförande Emma Blomdahl (Föreningen Tillsammans) och personsäkerhetsexpert Peter Strandell (Tryggare Sverige). Polismyndigheten har avböjt att medverka.

Seminariet webbsänds: http://www.youtube.com/watch?v=HqFas6RhOek

Studien finns att ladda ner fritt här (pdf).

Se även statistik för samtliga län här (excel).

Sammanfattande statistik finns här (pdf).

Se debattartikel utifrån rapportens huvudresultat här (pdf). 

För mer information, kontakta:
Personsäkerhetsexpert Peter Strandell (Tryggare Sverige), 08-29 20 00
Generalsekreterare Magnus Lindgren (Tryggare Sverige), 070-510 29 84
Ordförande Emma Blomdahl (Föreningen Tillsammans), 070-649 46 90

Om Stiftelsen Tryggare Sverige
Stiftelsen Tryggare Sverige är en partipolitiskt och religiöst obunden NGO. Syftet är att förbättra hjälpen till brottsdrabbade och att främja utvecklingen inom det brottsförebyggande området. Arbetet är inriktat på att erbjuda nya idéer, nya samverkansformer och nya lösningar.

Dela på sociala medier

 

 

Läs på Mynewsdesk

Ny studie: Våldtäkt - en kartläggning av rättsväsendets (o)förmåga

 

 

Relaterat material

Dokument

Våldtäkt - En kartläggning av rättsväsendets (o)förmåga

2015-06-27 23:38 CEST

Detta dokument innehåller rapporten "Våldtäkt - En kartläggning av rättsväsendets (o)förmåga" från Stiftelsen Tryggare Sverige och Föreningen Tillsammans

Sammanfattande artikel

2015-06-27 23:33 CEST

Detta dokument innehåller en debattartikel som sammanfattar resultaten från rapporten "Våldtäkt - en kartläggning av rättsväsendets (o)förmåga.

Statistik för samtliga län (Excel)

2015-06-27 23:30 CEST

Detta dokument innehåller en Excelfil med statistik över antalet anmälda respektive personuppklarade våldtäktsbrott under perioden 2010-2014, uppdelat på respektive län.

Statistik för samtliga län

2015-06-27 23:28 CEST

Detta dokument innehåller sammanfattande statistik över antalet anmälda respektive personuppklarade våldtäktsbrott under perioden 2010-2014, uppdelat på respektive län.

 

Om Stiftelsen Tryggare Sverige

Under de senaste decennierna har brottsligheten blivit ett allt större samhällsproblem i Sverige. För att försöka bryta denna negativa utveckling bildades år 2008 Stiftelsen Tryggare Sverige. Syftet är att förbättra hjälpen till brottsdrabbade och...

Besök nyhetsrummet »

Håll dig uppdaterad

Genom att följa Stiftelsen Tryggare Sverige på Mynewsdesk får du alla deras senaste nyheter i ett smidigt flöde på din översiktssida. Där samlas nyheter från alla företag du väljer att följa.

Du kan även välja att få dem som e-post i realtid.

Tjänsten är helt gratis!

Följ oss

 

Stiftelsen Tryggare Sverige tror att du kan vara intresserad av den här informationen. Vill du inte längre ta emot material från Stiftelsen Tryggare Sverige, använder du länken nedan för att avregistrera dig.

Avregistrera dig från nyhetsutskick från Stiftelsen Tryggare Sverige

 

 

Mynewsdesk är Nordens ledande plattform för digital PR. Över 5 000 varumärken som Google, Viasat, Gröna Lund och Johan & Nyström använder sina nyhetsrum på Mynewsdesk för att publicera och distribuera sina nyheter, öka sin synlighet samt knyta relationer med sin marknad och sina viktigaste journalister.

Mynewsdesk logo